Porady gastrologa

Czy zgaga jest objawem choroby?

Zgaga – nieprzyjemne pieczenie odczuwane w przełyku po posiłkach, może być jednym z objawów choroby refluksowej żołądka.

Zgaga powstaje na skutek cofania się z żołądka w stronę przełyku kwasu solnego i enzymów trawiennych, a nierzadko także połkniętego pokarmu. Często chorobie tej towarzyszy także chrypka lub kaszel, wzdęcia lub tzw. „odbijanie się” oraz ból w okolicach mostka i nadbrzusza. Odczuwane przez pacjentów uczucie palenia lub ostrego pieczenia jest wywołane podrażnieniem lub nawet uszkodzeniem (czyli nadżerką) błony śluzowej. Podstawową przyczyną schorzenia jest nieprawidłowa praca mięśnia dolnego zwieracza przełyku, który powinien zapobiegać cofaniu się treści żołądkowych w górę układu pokarmowego. Istnieje też wiele czynników i chorób powiązanych i sprzyjających rozwojowi refluksu żołądkowo-przełykowego, m.in.: cukrzyca, choroba alkoholowa, twardzina, przepuklina rozworu przełykowego, dysflagia (zaburzenia połykania), zaburzenia hormonalne, przyjmowanie niektórych leków i wiele innych.

Chorobie refluksu żołądkowo-przełykowego często towarzyszy refluks dwunastniczo-żołądkowy (jelitowo-żołądkowy, potocznie zwany żółciowym). Dotyczy on niższego odcinka układu pokarmowego i polega na cofaniu się zasadowej treści dwunastnicy wraz z solami kwasów żółciowych do żołądka, powodującym niszczenie śluzówki żołądka. To z kolei prowadzi do choroby wrzodowej żołądka. W wyniku uszkodzenia błony śluzowej może dojść do stanów zapalanych, martwiczych i groźnych powikłań. W leczeniu stosuje się głównie inhibitory pompy protonowej oraz odpowiednią dietę.

Warto więc pamiętać, by nie eksperymentować z własnym zdrowiem i nie próbować leczyć się „na własną rękę”. Wymienione objawy, nawet tak bagatelizowane przez pacjentów jak zgaga, powinny jednak skłonić do wizyty u lekarza specjalisty. Prawidłową diagnozę i leczenie może postawić jedynie dobry gastrolog.