Niestrawność (dyspepsja) – tak określa się zespół objawów najczęściej pojawiających się w górnej części brzucha, do których należą współwystępujące:
- ból lub pieczenie,
- przedwczesne uczucie sytości (mimo bardzo małego posiłku)
- lub silne uczucie sytości po posiłku (nieuzasadnione jego ilością),
- nudności lub wzdęcia,
- czasem też zgaga i tzw. odbijanie,
- nietolerancja pokarmowa.
Objawy dyspepsyjne mogą towarzyszyć wielu schorzeniom układu pokarmowego: chorobie wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, chorobie refluksowej, przewlekłemu zapaleniu trzustki lub dróg żółciowych oraz rakowi żołądka. Dyspepsje mogą też powstać na skutek zażywania pewnych leków lub mieć charakter czynnościowy o podłożu psychicznym lub idiopatycznym (niewyjaśnionym).
W każdym przypadku nie należy lekceważyć dolegliwości, nie znając ich przyczyn. Zalecany jest kontakt z lekarzem specjalistą gastrologiem, który wykona dokładne badania mogące wykluczyć poważniejsze choroby. Terapia dyspepsji najczęściej opiera się na zmianie nawyków żywieniowych i diety oraz na leczeniu farmakologicznym, głównie przy zastosowaniu inhibitorów pompy protonowej oraz leków propulsacyjnych, rozkurczających i osłonowych.