Porady gastrologa
-
Informacje ogólne
Czytając poniższe porady, należy uwzględnić, że mają one charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpią konsultacji ze specjalistą gastroenterologiem ani nie można ich traktować jako specjalistyczne poradnictwo. Specjalistyczna porada lekarza opiera się na diagnozie Państwa stanu zdrowia, dlatego nie należy wyciągać pochopnych informacji na podstawie treści znajdywanych w Internecie, bez weryfikacji ich i interpretacji...
-
Czym jest niestrawność?
Niestrawność (dyspepsja) – tak określa się zespół objawów najczęściej pojawiających się w górnej części brzucha, do których należą współwystępujące: ból lub pieczenie, przedwczesne uczucie sytości (mimo bardzo małego posiłku) lub silne uczucie sytości po posiłku (nieuzasadnione jego ilością), nudności lub wzdęcia, czasem też zgaga i tzw. odbijanie, nietolerancja pokarmowa. Objawy dyspepsyjne mogą towarzyszyć wielu schorzeniom...
-
Zespół jelita drażliwego – objawy i leczenie
Zespół jelita drażliwego jest jedną z najczęstszych chorób gastrologicznych. Jest to w zasadzie długotrwałe lub nawracające zaburzenie czynnościowe układu pokarmowego, którego objawami mogą być: bóle brzucha (najczęściej podbrzusza), zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia lub biegunki, śluz w stolcu, wzdęcia, gazy, tzw. odbijanie, nudności a nawet wymioty. Nie są ustalone jednoznaczne powody wystąpienia zespołu jelita drażliwego. Przy...
-
Czy zgaga jest objawem choroby?
Zgaga – nieprzyjemne pieczenie odczuwane w przełyku po posiłkach, może być jednym z objawów choroby refluksowej żołądka. Zgaga powstaje na skutek cofania się z żołądka w stronę przełyku kwasu solnego i enzymów trawiennych, a nierzadko także połkniętego pokarmu. Często chorobie tej towarzyszy także chrypka lub kaszel, wzdęcia lub tzw. „odbijanie się” oraz ból w okolicach...
-
Czy wrzody żołądka są groźne?
Wśród przyczyn powstawania choroby wrzodowej żołądka można wymienić m.in. refluks dwunastniczo-żołądkowy, stosowanie bez tzw. osłony niesteroidowych leków przeciwzapalnych (w tym bardzo popularnych leków przeciwbólowych). Wiele jest też czynników ryzyka sprzyjających pojawieniu się choroby wrzodowej: nieprawidłowa dieta i nawyki żywieniowe, stres, palenie papierosów, ostre przyprawy, nadmierne picie kawy i alkoholu i inne. Najczęściej jednak wrzody układu...
-
Przygotowanie do badań endoskopowych
Gastroskopia – nie wymaga szczególnego przygotowania. W dniu badania pacjent powinien pozostać na czczo. W dniu poprzedzającym badanie można zjeść lekki posiłek na kolację, tak aby odstęp pomiędzy ostatnim posiłkiem a badaniem był co najmniej 8-10 godz. Kolonoskopia – proszę o pobranie pliku pdf, w którym publikuję schemat przygotowania do tego badania w zależności od...